daily planner

Monday, 26 December 2016

Sydney Melbourne Part 9

Ye, masih tak habis lagi kisah jalan - jalan Sydney and Melbourne. Huhu. Kali ni Naza nak share pengalaman ke Brighton Beach. Kenapa Brighton Beach? Sudah tentulah sebab ikon yang terdapat di pantai tersebut, the Bathing Boxes. Mengikut info, terdapat 82 bathing boxes yang dibina lebih 100 tahun dahulu mengikut Victorian style. So, selain dari menjadi tempat tumpuan para pelancong, the Bathing Boxes ni juga ada nilai sejarahnya yang tersendiri.
Untuk ke sini, kami menaiki keretapi dari Melbourne dan turun di Brighton Beach Railway Station. Perjalanan mengambil masa 30 minit dan tambang adalah termasuk dalam Zone 1 yang berjumlah AUD3.90 sehala.
Dari stesyen keretapi, kena berjalan sikit nak ke Bathing Boxes ni tapi jangan risau sangat, jalan je perlahan - lahan, pemandangan pantai - pantai di Australia memang cantik dan jadikan pengalaman berjalan tu sebagai satu peluang untuk bergambar kenangan di sepanjang pantai. Bateri kamera Naza habis di Brighton Beach dek kerana banyak sangat snapped photos. Mujur ada bawa action cam, maka, Naza ada back up camera la untuk merakam kenangan. Tapi untuk dalam blog kali ni, Naza just share a few pics yang sempat Naza rakam dengan mirrorless Naza.
Antara cabaran utama semasa berlibur di sini ialah pelancong yang ramai even kunjungan kami adalah semasa winter! Dalam dok sejuk - sejuk pun ramai je yang datang nak bergambar di hadapan Bathing Boxes. Kena take turns lah ambil gambar dekat Bathing Box yang kita suka. Kalau tak kisah, ambil je gambar dekat mana - mana Bathing Box, cuma kita manusia ni suka cari yang paling cantik dan paling unik. Yang tu memang kena bersabar untuk menunggu giliran. Satu lagi nasihat, disebabkan kena berjalan sikit dan kita berada di tepi pantai, jangan lupa bawa air sikit untuk menghilangkan dahaga terutama kalau korang pergi musim panas. Musim winter tak lah terasa sangat cuma kami memang masing - masing wajib bawa air.
Tempat ni sesuai untuk siapa? Kalau sesiapa yang memang suka mencari tempat ikonik bila berada di sesuatu tempat, tempat ini memang sesuai untuk anda. Orang kata, kalau tak ke Brighton Beach dan bergambar di hadapan the Bathing Boxes memang tak sah lah kunjungan korang ke Melbourne, kan? Selain tu, mereka yang suka pemandangan pantai yang cantik, pantai - pantai di Australia termasuk yang ini patut masuk list. Orang yang minat fotografi pun jangan lepaskan peluang ambil gambar pantai dan juga Bathing Boxes, be creative. Pendek kata, semua golongan sesuai ke sini dan paling penting, it's free. Travelers on a budget do take note ya..
Macam biasa, biar gambar berbicara :

Laut yang tenang dan awan yang cantik. Tips : please make sure bateri kamera full dan memory card pun ready la spare takut habis dek kerana geram nak snap pemadangan kat sini.

Musim winter, orang tak ramai kecuali beberapa tourists yang datang untuk bergambar kat Bathing Boxes, so pantai pun tenang je.

Tugu memperingati wira perang. Saja letak gambar sini sebab geram tengok awan di sebalik tugu ni.

Di kejauhan nampak bandar Melbourne sebab pantai ni tak jauh dari bandar, cuma 30 minit je perjalanan.

Antara deretan Bathing Boxes, pilih la yang mana berkenan untuk bergambar tapi yang paling cantik dan unik tu selalu kenan queue la nak bergambar.

Macam - macam saiz dan warna tapi pintu tak boleh buka pun. Tengok dari luar je.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...