daily planner

Monday, 9 February 2015

Membuat itinerary

Antara perancangan yg selalunya Naza Isma buat sebelum ke sesuatu tempat is membuat itinerary. Zaman sekarang masing - masing guna telefon yang canggih kan? Macam Naza Isma memang pakai android tapi yang murah je la kan. Takde la i fon bagai. Murah pun takpe, janji boleh pakai dan berguna. Jadi, apa yang Naza Isma nak share hari ni adalah apps apa yang digunakan untuk buat itinerary ke Perth akan datang.
Fisrt, kita tengok apps yang digunakan untuk planning tempat lawatan :



Apps ni semua boleh download kat Google Playstore secara percuma. Boleh la study tempat mana yang sesuai untuk kita lawati. Berapa fee nak masuk sesuatu tempat dan sebagainya.

Seterusnya, kita nak plan bajet pula. Untuk bajet, Naza Isma guna dua apps ni, juga download secara percuma di Google Playstore :



Transperth ialah apps yang kita guna untuk semak jadual perjalanan public transport di bandar perth. Selain semak jadual perjalanan, kita boleh juga bajet berapa fee untuk sesuatu perjalanan kita menggunakan public transport. Trust me, if korang ke Perth and rely on public transport all the time, memang berbaloi untuk download app ni.
Fetch My Way ni pulak kalau orang dah biasa guna Rome2Rio mesti tahu macam mana guna. Konsep app ni memang sama dengan Rome2Rio. Kita boleh buat journey planner dengan memasukkan point A ke point B dan app akan calculate berapa anggaran bajet kita menggunakan kereta, teksi atau public transport yang lain. App ni takde lah 100% accurate but still boleh guna as a guide.



App terakhir yang Naza Isma download khas untuk perjalanan kali ni was offline GPS kat atas. Honestly, Naza Isma belum pernah try pun app ni sebab tak sampai lagi pun ke Perth. Tapi mengikut review, app ni boleh harap juga la. Yang penting, tak guna internet if kita nak pakai nanti. Waktu download, jangan lupa download map tempat kita nak pergi bersama navigation sekali. Better guna wifi waktu nak download bimbang nanti pakai data phone kita dengan banyak.

Naza Isma harap perkongsian apps di atas mampu membantu korang plan itinerary korang ye. Selamat bercuti!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...